Kaarten in ScheldeMonitor

ScheldeMonitor verzamelt voortdurend ruimtelijke producten van verschillende bronnen, providers en instituten. Deze worden gevisualiseerd en ter beschikking gesteld via de ingebouwde GIS viewer die door VLIZ werd ontwikkeld en in 2016 aan het platform werd toegevoegd.

Afbeelding
printscreen geoviewer

Open Ruimtelijke (Meta-)Data

ScheldeMonitor ambieert in de geoviewer zoveel mogelijk te werken met open data, zijnde data die vrij beschikbaar is en dus vrij bevraagd en gedownload kan worden door de gebruikers van het platform. Dit kan voor sommige lagen gedaan worden door het i-icoontje bij een bepaalde kaartlaag aan te klikken, en de daarin voorziene download-link naar de dataset te gebruiken. 

Dit is echter nog niet mogelijk voor alle ruimtelijke producten binnen ScheldeMonitor. Sommige datasets achter een ruimtelijke laag worden pas beschikbaar na de goedkeuring van de originele dataprovider. Om die reden voorziet de geoviewer een korte abstract bij elke laag, die meer uitleg geeft over de origine en de verwerking van de data. Deze abstract, die opnieuw via  het i-icoontje kan gevonden worden, voorziet dan ook een link naar de origine van de dataset achter de desbetreffende ruimtelijke laag.

Geoserver

De ruimtelijke producten die bevraagbaar zijn via het ScheldeMonitor portaal zijn ook beschikbaar in de catalogus van de onderliggende Geoserver. Dit is een open-source software server die gebruikers toelaat om ruimtelijke data te catalogeren, modificeren en delen in verschillende open formaten. 

Om de data te publiceren maakt Geoserver gebruik van de Open Geospatial Consortium (OGC) Web Map Service (WMS) Interface Standard. Dit is een HTTP interface, ook benoemd als 'webservice', waarmee ruimtelijke lagen uit geospatiale databanken kunnen gehaald worden. Zo'n bevraging van de databank, 'request' genoemd, wordt gedaan door een URL samen te stellen. Deze URL definieert welke ruimtelijke laag er gewenst wordt binnen een afgebakend gebied. Het resultaat van deze bevraging, 'response' genoemd, resulteert in shape- of rasterfiles die kunnen gevisualiseerd worden in een viewer. 

De Geoserver catalogus van VLIZ bevat meer dan 1000 ruimtelijke lagen. De lagen die beschikbaar gemaakt worden via het ScheldeMonitor platform kunnen teruggevonden worden door 'scheldemonitor' in te geven als zoekterm. De ruimtelijke lagen kunnen gedownload worden als volgende bestandtypes:

  WMS-Service       WFS-Service  
AtomPub GIF GeoRSS   CSV GML2 GML3.1
GeoTiff Geotiff 8-bits JPEG   GML3.2 GeoJSON KML
JPEG-PNG KML (compressed) KML (network link)   Shapefile    
KML (plain) OpenLayers PDF        
PNG PNG 8bit SVG        
Tiff Tiff 8-bits UTFGrid